Monday, 3 October 2011

Peneroka diminta waspada elak jadi mangsa penipuan

Zainal Abidin Ahmad beramah mesra bersama anak-anak peneroka selepas menghadiri jamuan hari raya di Balai Raya Felda Lui Timur, semalam.

JEMPOL 23 Sept. - Peneroka di daerah ini dinasihatkan supaya tidak terlalu tamak dengan bertindak memajak atau menjual tanah kepada orang tengah yang menjanjikan tawaran lumayan kerana dibimbangi mereka akan menjadi mangsa penipuan.


Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Lui, Datuk Zainal Abidin Ahmad berkata, tanah tersebut merupakan harta berharga yang boleh menjadi sumber pendapatan mereka hingga ke anak cucu.

"Baru-baru ini ada orang luar yang datang ke Felda Pasoh Dua dan memperkenalkan diri sebagai orang tengah kepada seorang jutawan di Sabah.

"Dia menawarkan RM30 juta jika peneroka bersedia memajak tanah mereka seluas empat hektar," katanya pada majlis Jamuan Aidilfitri di Balai Raya Felda Lui Timur, dekat sini baru-baru ini.
Jelasnya, peneroka perlu berwaspada kerana tawaran tersebut terlalu tinggi dan berisiko kerana ia melebihi harga pasaran.

"Harga bagi keluasan itu dianggarkan RM250,000 sahaja. Kita tidak mahu ada peneroka yang tertipu gara-gara mahu memperolehi wang dengan cepat dan mudah," tegasnya.

Mengulas lanjut perkembangan tersebut, Zainal Abidin bimbang apabila hampir 10 daripada 380 peneroka di kawasan tersebut sudah mula bersetuju untuk memajakkan tanah mereka.

"Dimaklumkan mereka sudah memberi salinan kad pengenalan dan salinan geran tanah kepada pihak tersebut. Kini peneroka tersebut sedang menunggu untuk dibawa ke Sabah bagi mendengar taklimat dalam masa terdekat ini," katanya.

Jelas beliau, dua tahun lalu senario yang sama berlaku di Felda Pasoh Empat apabila mereka diarah menyerahkan geran asal tetapi bernasib baik kerana hanya memberi salinan geran.

"Mereka telah menyerahkan geran salinan dan berharap perjanjian itu menjadi, namun sehingga kini tiada khabar berita. Jika mereka serahkan geran asal sudah pasti ditipu.

"Jika peneroka benar-benar mahu memajak atau menjual tanah, sebaiknya berunding dengan pihak pengurusan Felda sebelum berbuat demikian," katanya.

Reactions:

1 comments:

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Post a Comment